Weak Wifi

jkdrcjkdrc Posts: 2New Member

Hi everyone.. I'm new to UP Board and recently got myself an UP Core. I have just installed the drivers provided in the Downloads section. However, I find the wifi signal extremely weak, leading to frequent drop outs. When I check the network signal on my laptop which is right beside the UP Core Board, the strength looks totally normal. Any idea what could be the problem?

Comments

  • jkdrcjkdrc Posts: 2New Member

    I found my solution! I had to attach the external wifi antenna which doesn't come with the board itself. UP should start selling UP Core starter kits with all those necessary peripherals. I had to order them from my local Mouser Electronics..

  • davidpndavidpn Posts: 5New Member

    Looks like that's what my problem is. I kept thinking it was because I had not configured the network settings correctly

  • davidpndavidpn Posts: 5New Member

    Can you let me know how you've set up your Wifi config? I'm on Ubuntu, and most of the research I've done is suggesting using wpa_supplicant. These are the results when I attempt to use it:

    Successfully initialized wpa_supplicant
    ioctl[SIOCSIWENCODEEXT]: Invalid argument
    ioctl[SIOCSIWENCODEEXT]: Invalid argument
    wlan0: Trying to associate with bc:ee:7b:95:9f:40 (SSID='DavesHome' freq=2462 MHz)
    ioctl[SIOCSIWFREQ]: Operation not supported
    wlan0: Association request to the driver failed
    wlan0: Associated with bc:ee:7b:95:9f:40

  • davidpndavidpn Posts: 5New Member

    Never mind..

    I happened to have a USB to RJ45 adaptor that I managed to make work with my Ubuntu install.. After a while screwing around trying to make wifi work using the suggestion here: https://askubuntu.com/a/652926/816430, I finally installed the package mentioned here: https://wiki.up-community.org/Ubuntu, and voila! Wifi all working, without an antenna (literally sitting on top of the wifi router though)

Sign In or Register to comment.